• Fraktfritt från 1 000:- (ord. 79:-). Betala tryggt och säkert via Klarna eller Swish.
Leverans 2-7 dagar.

Hur du klär dig rätt när det är kallt?

|20/10, 2023

Hur du klär dig rätt när det är kallt?

Temperaturen blir lägre och lägre 

Och det blir svårare och svårare att hålla värmen uppe när vi är ute.

Själv satt jag och huttrade här om veckan på en vanlife-träff och beklagade mig över att det var kallt. Och ja, det var det!
-5 visade termometern under natten, och vi var flera frusna själar samlade kring lägerelden fram till sent på kvällen.

Där och då bestämde jag mig 

..för att lära mig exakt om vad jag behöver ha på mig för kläder för att istället för att frysa, sitta och njuta av den friska luften.

Kanske har du redan stenkoll? Eller behöver du som jag en påminnelse om hur du bäst håller värmen?

Idag bjuder jag på det jag lärt mig:

Första lagret med kläder

Alltså det närmast kroppen och i mitt fall – underställ.
Här är ull att föredra som material. Merinoull, fårull eller ullfrotté. Understället ska kunna släppa ut fukt och överskottsvärme och även värma även när de är lite fuktiga. Undvik därför bomull här, som gör precis tvärtom. Utöver ull finns även något som kallas superunderställ som är tillverkade av syntet.

Andra lagret – hur varm vill du vara?

Lager nummer två väljer du tröja och byxor som ska hålla dig varm, välj utifrån ditt behov av värme. Andra lagret med kläder har som uppgift att hålla dig varm samtidigt som även det ska transportera fukt och överskottsvärme. Ull, fleece och syntet- och ullblandningar är att föredra. Bra att tänka på är att ju mer luft som stängs inne desto bättre kommer dina kläder att behålla kroppsvärmen. Och väljer du fleece och som jag gärna sitter vid lägerelden, tänk på att detta är lättantändligt.

Tredje lagret – dina ytterkläder

Ytterkläderna ska hålla för både vind och väta. Gore-Tex och Eco-Shell är exempel på textilier som utöver detta även transporterar ut fukt. Man kan även välja ett plagg som har samma funktion med hjälp av ventilationsöppningar i bland annat armhåla.

Önskas ett fjärde lager?

Är det riktigt kallt kanske du vill lägga till ett extra lager. Kanske en dunjacka? Kanske en filt? Och ska du sitta ner så se till att ha något värmande som exempelvis ett sittunderlag under.

Se till att hålla fötterna varma!

Det viktigaste att tänka på när det gäller fötterna är att hålla dem torra. Vid låg aktivitet utsöndrar foten ca 3 ml fukt i timmen och vid hög aktivitet ända upp till 30 ml. Se därför till att dina strumpor kan absorbera fukt. Åter igen ser vi ull som det mest lämpliga materialet. Vicka gärna på tårna för att öka blodcirkulationen och därmed värmen och se till att dina skor är tillräckligt stora. För små skor leder till ett sämre blodflöde, se gärna till att de är så pass stora att du får plats med två par strumpor vid behov.

Hade mamma rätt om mössan?

Jag läser en intervju hos NyTeknik där man frågar Tony Gustafsson som är major och chef för Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur om mamma hade rätt om mössan? Tony svarar:

– I hela kroppen har vi blodkärl som öppnar sig och stänger sig. Är det kallt ute drar kärlen ihop sig för att skydda våra vitala organ, som hjärna, hjärta och lungor. Blod forslas dit. Kroppen jobbar för att behålla en kroppstemperatur på 37 grader. Men om man tänker sig en linje från mitten av ögonen mot öronen – över den linjen har vi inga kärl som drar ihop sig. Hjärnan kräver ständig syretillförsel så där är ett konstant flöde av blod. Att man tidigt fryser om händer och fötter följer logiskt av denna bakgrundsbeskrivning. Kroppen minskar först blodflödet i perifera delar för att pumpa blod till våra centrala organ.
Men den som försöker dra resonemanget till sin spets går snart vilse. Det går inte att gå ut naken och tro att mössan räcker, och det är svårt att jämföra mössans betydelse med andra plagg. Kroppen är en helhet så man kan inte se mössan som en isolerad enhet.
Han passar också på att räta ut en vanlig tankevurpa:
Kläder genererar ingen värme, de isolerar bara. Så det är viktigt att vi äter ordentligt för att hålla värmen.

För att läsa hela intervjun klicka här: NyTeknik

Så ja – glöm inte mössan, och tänk på att du även här kan tänka på lager-pålager-principen.


Har du några bra tips att tillägga? Tveka inte på att dela med dig av dina tips till mig via Facebook eller Instagram så uppdaterar jag sidan kontinuerligt.